Nieuws

Het bestuur had er ook dit jaar alles aan gedaan om er een mooie avond van te maken en het resultaat was navenant. De winteravondshow van ‘De Zuidwesthoek’ werd dit jaar voor de 29e keer gehouden en is intussen wijd en zijd bekend én vermaard om de sfeervolle ambiance en gezelligheid. De enorme hal werd in kerstsfeer gebracht door leerlingen van Terra Meppel, wat de gemoedelijkheid nog eens extra benadrukte. Koeienliefhebbers komen maar wat graag naar de winteravondshow van ‘De Zuidwesthoek’ want er is voor elk wat wils, van jong tot oud.

Wie vrijdagavond 15 december de grote hal op het bedrijf van Loonbedrijf Pieter van der Linde in Wanneperveen binnenliep, zag bijna 100 kalveren en koeien die schoongewassen en tot in de puntjes verzorgd in een dik pak stro stonden. Intussen werden de laatste puntjes op de i gezet door hun verzorgers.

Van jong tot oud, want ook de jeugd is op deze keuring actief en laat zien wat ze in hun mars hebben. Weken is er geoefend met het lopen van het kalf aan een touw en dat is goed te zien. ‘Baasje’ en kalf zijn goed op elkaar ingespeeld. Tijdens de wedstrijd beoordeelde de jury hoe netjes het kalf eruit zag én hoe de jonge deelnemers het kalf showden aan jury en publiek. Dominique Doorn en Jelle Hooikammer werden kampioen bij het toiletteren en voorbrengen in de twee leeftijdscategorieën.

Vanuit de wijde omtrek waren de mooiste koeien uit de regio naar Wanneperveen afgereisd. Uiteraard was ook hier veel aandacht besteed aan de verzorging. Elke veehouder is trots op z’n dier en wil dat graag laten zien. De keuring van de koeien werd door de vele bezoekers met grote belangstelling gevolgd. De Nederlandse topfokker Nico Bons uit Ottoland nam de jurering voor zijn rekening en zag prachtige dieren de keuringsring rondgaan. Na een uitgebreide motivering koos hij de kampioenen in de drie leeftijdscategorieën. Aan het einde van de avond werd door Bons de 8-jarige Marie 356 verkozen tot algemeen kampioen van deze winteravondshow. De winnende koe van de familie Verwaijen uit Beilen kreeg een heuse lauwerkrans omgehangen. Daarmee kwam er een einde aan het officiële programma. Nadien was er nog ruim de tijd om na te praten. ”Het is elk jaar weer een hele uitdaging om onze goede reputatie van de winteravondshow waar te maken. En ik ben blij dat het met de hulp van de vele vrijwilligers ook dit jaar weer is gelukt”, aldus voorzitter Arend Steenbergen na afloop. “Daar doen we het voor.”

Ieder kind verdient geluk

Traditioneel onderdeel van de winteravondshow is de veiling. Allerlei agrarische benodigdheden worden verkocht aan de hoogste bieder, zelfs een prachtig kalf. De opbrengst gaat dit jaar naar de stichting Grote Broer uit Meppel. Deze stichting stelt zich ten doel om wensen en dromen van kinderen en ouders te helpen realiseren voor kinderen met een beperking, talent of droom. En dan was er natuurlijk een agrarische vakbeurs, veel vermaak voor kinderen en ook een hapje en drankje voor de liefhebbers.