Nieuws

Woensdagavond 29 december om 19.30 uur vindt de online Winteravondshow van tentoonstellingsvereniging de Zuidwesthoek plaats. De komende dagen (9, 10, 11 en 18 december) vinden de opnames plaats. In een normaal jaar ontvangt de Winteravondshow meer dan 1000 koeienliefhebbers in de loods van loonbedrijf Pieter van der Linde te Wanneperveen. Helaas blijft de loods door de huidige corona maatregelen dit jaar leeg. De organisatie kan echter deze winteravondshow niet zomaar voorbij laten gaan en organiseert een online videokeuring. Zo kunnen de trotse eigenaren hun mooiste koeien, pinken en kalveren showen en met elkaar de competitie aangaan.

De professionele videograaf Lambertus de Boer uit Steenwijk gaat samen met de jury 4 dagen op pad om alle deelnemers bij hun eigen boerderij op beeld te zetten en te beoordelen op het exterieur. De kinderen worden hierbij vooral beoordeeld op hoe goed ze met de kalfjes hebben geoefend, hoe mooi de kalfjes meelopen en hoe ze de kalfjes hebben geknipt en gewassen. Het enthousiasme voor de online veekeuring blijkt onverminderd groot; vooral de jongste deelnemers zijn al enkele weken fanatiek aan het oefenen met hun favoriete kalfje. Hoewel het merendeel van de deelnemers afkomstig is uit de Zuidwesthoek van Drenthe en de Kop van Overijssel, zijn er ook enkele deelnemers afkomstig uit andere dichtbij zijnde regio’s.

In totaal worden 81 dieren op film gezet waarvan 45 koeien, 11 pinken en 25 kalveren, deze zijn verdeeld over zes rubrieken. Het jongvee wordt ingedeeld in de rubrieken pinken, jongere en oudere kalveren. De koeien zijn verdeeld over drie rubrieken: jonge, midden en oudere koeien. Aan het einde van iedere rubriek worden de kampioenen en reserve kampioenen bekend gemaakt.

Als kers op de taart is er tijdens de videokeuring nog de “Beste Zuidwesthoek Boerenkoe Verkiezing”, waarbij de kijkers tijdens de livestream op hun favoriete Boerenkoe kunnen stemmen. Dit zijn vaak oudere koeien met een fraaie staat van dienst. Deze verkiezing wordt mede georganiseerd door studenten van het Terra College uit Meppel. De uitslag zal diezelfde avond op de website www.zuidwesthoekkeuring.nl worden gepubliceerd.

De online keuring wordt woensdag 29 december om 19.30 uur via de website www.zuidwesthoekkeuring.nl en de Facebook pagina van De Zuidwesthoek uitgezonden. Iedereen kan vanuit huis genieten van de mooie dieren, enthousiaste deelnemers en vooral van een heerlijke winteravond.