Nieuws

Het is alweer een week geleden dat de Wintershow De Zuidwesthoek van 2022 werd georganiseerd.

Als eerste waren er twee rubrieken met vaarzen, die er allemaal heel best voor stonden,De vaars Giessen Charity 253 van Theo van Vliet werd kampioen. Charity stond er prachtig voor met een fantastisch uier was het oordeel. Deze dame was een paar weken geleden op een landelijke keuring ook al kampioen geworden.

De kampioen voor de middenklasse was De Wieke Undenied-Eve (vader: Our-Favorite Undenied) van de familie Koster uit Koekange. Een bekende fokstal, waar nog maar een beperkt aantal koeien staan. Eve werd rondgeleid door Danique Koster, kleindochter van Gerrit Koster. Danique is een zeer enthousiaste deelnemer in het koeien showcircuit. Bij de oudere koeien werd New Moore Fitz 103 (vader: Toc-Farm Fitz ) verassend kampioen, ze versloeg daarmee de kampioen van de in november gehouden landelijke keuring, Mattenhof Ghardaia (vader: Walnutlawn Solomon) van familie Schoonhoven uit Noordeinde. De rubriek oudere koeien was van extreem hoog niveau. De beide laatsten werden ook Algemeen Kampioen en Reserve.

Naast de koeien waren er ook kalveren en pinken, die door de jeugd werden voorgebracht. De kalveren werden niet alleen beoordeeld op hun exterieur, maar ook hoe de dieren voorgebracht worden en hoe netjes de kalfjes geknipt en gewassen waren. De 6-jarige Noah van Eerde uit IJhorst is kampioen bij de jongsten geworden met Lena 138. Evelien Bloemhof van 16 jaar mocht de beker voor de oudere kinderen mee naar haar huis in Punthorst nemen.

Het mooiste jonge kalfje Sientje 3554 werd door Maarten de Groot (eigenaar Melkveehouderij Plender, Kamperveen) begeleid. Het mooiste ouder kalf was Joekel 526 – ’n echte joekel’ volgens de jury. Het kalfje was voorgebracht door de stand-in van Irene de Jonge, die na het voorbrengen ziek naar huis was gegaan. De eigenaar van het kalfje is familie Rooze-ten Oever uit Ruinerwold.

Er waren dit jaar ook weer mooie veilingkavels, oa Nederlands grootste borrelplank, een vleespakket, luchtballonvaart, en diverse spermarietjes. Er is een mooi bedrag binnengehaald met de veiling. Hiervan gaat een bedrag naar een goed doel, waar we elk jaar een bedrag aan geven. Dit jaar is het de Noord Nederlandse wensambulance.

We kijken terug op een goed bezochte keuring. Met veel mooie keuringskoeien en kalveren.